fredag 30 maj 2014

Kristendomen


Historisk bakgrund
Jesus föddes år 0 i Nasararet, han var son till jungfru Maria och Gud. Jesus sågs som en halvgud eller messias som Gud skickat ner till jorden så att mänskligheten kunde försonas med sina synder. Jesus var förkunnare för kristendomen och grundade sin lära på kärlek och förlåtelse. Han utförde olika mirakel som t.ex. han kunde gå på vatten och gav en blind man sin syn tillbaka. När han blev runt 30 år gammal dömdes han till döden. Han korsfästes, begravdes och det var då Maria Magdalena och några andra kvinnor skulle besöka graven som de fann den tom och sedan träffade de på änglar som sa att Jesus levde och efter en tid uppstod han från döden.

Utbredning
Kristendomen har ca 2,4 miljarder anhängare och är världens största religion idag.

 










Viktiga skrifter
Bibeln är kristendomens heliga skrift och består av två delar, det gamla och det nya testamentet.
Det gamla testamentet innehåller guds ord till mänskligheten och som sedan förmedlas igenom Jesus, Guds son. Kristendomen delar det gamla testamentet tillsammans med Judendomen och Islam.
Det nya testamentet innehåller berättelser om och efter Jesus död och uppståndelse.

Gudsuppfattning
Kristendomen är en monoteistisk tro, det vill säga att man endast tror på en Gud och Gud har skapat världen. Tror man på Gud och lever enligt kristendomens lära så hamnar man i himlen efter döden.
Treenigheten – Gud ses som tre personer Fadern, Sonen och den heliga Anden. Fadern har skapat världen, Sonen är Jesus Guds son och Anden är den heliga kraften Gud skickar till folket för att hjälpa dem.
Man tror även på djävulen som är ondskan och kämpar mot Gud. Tror man inte på Gud hamnar man i helvetet hos djävulen.


Byggnader
Kristendomens religiösa byggnad kallas kyrka och där hålls gudstjänster. Kyrkan används också till ceremonier, dop, konfirmation, bröllop och begravning. Runt om kyrkan eller i närheten av kyrkan finns det oftast en kyrkogård, där de döda ligger och vilar.














Kyrkor kan se väldigt olika ut beroende på vilken riktning.

Riktningar
I kristendomen finns tre riktningar. Katolska kyrkan, Ortodoxa kyrkan och den protestantiska kyrkan.

Katolska kyrkan är den mest utbredda tron. Ledaren av den katolska kyrkan är påven. Den katolska gudstjänsten utövas flera dagar i veckan, men flest människor utövar den på söndagar. Mässan består av två delar – i den första delen medverkar lekmän som läser bitar av ur deras bibel – i den andra delen av mässan nattvarden gudstjänsten. Man äter en bit bröd för Jesus kropp och dricker en klunk vin för Jesus blod. Höjdpunkten är när prästen läser invigningsorden om hur Jesus firade den första nattvarden med sina lärljungar. I den katolska kyrkan finns sju sakrament: heliga handlingar, dop, nattvard, konfirmation, bot, prästgivning, äktenskap och sjukas smörjelse.

Den ortodoxa tron håller fast vid läran och traditionerna från första kyrkans tid. Ledaren för den ortodoxa tron är Patriarken. Den ortodoxa tron är mindre än den katolska och är indelad i två olika grenar, ryskortodoxa och grekiskortodoxa kyrkan. Denna kyrka precis som katolska kyrkan har sju sakrament, med dem utförs på andra sätt. T.ex. så doppar man ner personen som skall döpas i dopfunten istället för att bara stänka lite vatten i pannan. En ortodox gudstjänst kallas liturgi, och under gudstjänsten rör sig prästen mellan de två olika rummen, två lika avdelningar som presenterar himmeln och jorden och han för med sig himlens budskap ner till jorden.

Protestantiska kyrkan bildades när människor började protestera emot påvens och biskoparnas liv i överflöd. De ansåg att ett sådant sätt att leva stred emot det Jesus predikade om. I den protestantiska kyrkan bygger gudstjänster mest på att prästen står och predikar och läser bitar ut bibeln, den likar katolska gudstjänsten väldigt mycket. sakramenten i den protestantiska tron är lite annorlunda än i de två andra, man anser bara att två handlingar är heliga, dopet och nattvarden.

Högtider
Juldagen – Är en av de viktigaste högtiderna inom kristendomen och firas 25 december, till minne av Jesus födelse. Under advent förbereder man inför julen och 24 december kan man gå till kyrkan och lyssna på en julbön, gå på midnattsmässa eller julotta på morgonen på juldagen.
Påsk – En annan viktig högtid inom kristendomen är påsken och då firar att Jesus blev korsfäst och uppstod från de döda. Påsken pågår under 50 dagar och från påskdagen till pingstdagen. Man firar bland annat då Jesus kom till Jerusalem, när Jesus förberedde sig inför döden, Jesus sista måltid med apostlarna och korsfästningen. Några fastar även 40 dagar innan påsken och då skall man lägga mer tid åt att tänka på Gud.

Livsregler, etik och moral
Kristna livsregler, etik och moral tar utgångspunkt ifrån de tio budord och de lyder:

  1. Du skall inte ha några andra gudar vid sidan av mig.
  2. Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren skall inte låta den bli ostraffad som missbrukar hans namn.
  3. Tänk på vilodagen, så att du helgar den.
  4. Hedra din fader och din moder för att det må gå dig väl och du må länge leva i ditt land.
  5. Du skall inte dräpa.
  6. Du skall inte begå äktenskapsbrott.
  7. Du skall inte stjäla.
  8. Du skall inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa.
  9. Du skall inte ha begärelse till din nästas hus.
  10. Du skall inte ha begärelse till din nästas hustru, ej heller till hans tjänare eller tjänarinna, ej heller till något som tillhör din nästa.


Genusaspekter
I bibeln står det att endast en man och en kvinna kunde ingå äktenskap, och att det var det ända rätt, men samhället har ändrats och det kommer alltid att ändra på sig. Idag är det tillåtet för homosexuella att gifta sig i Sverige, synen på skillnaden mellan man och kvinna är också olika. I bibeln står det inte att kvinnor inte får vara präster. Det är de olika kyrkorna som säger det själva. I Sverige är det tillåtet med kvinnliga präster.


Källor:



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar