måndag 26 maj 2014

Judendomen

Historisk bakgrund
Abraham som levde för 4000år sedan i Irak och räknas som den första juden. Hans son Isak och sonson Jakob är judendomens stamfäder. Abraham tog sitt folk och vandrade västerut för att hitta bättre levnadsvillkor. De var ett folk utan land och förflyttade sig från plats till plats. Abraham ingick ett förbund med Gud om att han skulle tro på honom. I utbyte skulle de bli gudsfolk och få ett eget land. Efter en tid slutade Abraham att tro på Gud och efter han dog vandrade Jakobs söner vidare till Egypten, där blev judarna faraos slavar detta var straffet från gud eftersom Abraham bröt sitt löfte. På 1300-talet fick judarna tillbaka friheten då Mose fick i uppgift av Gud att föra Israels folk ut ur Egypten. På berget Sinai mottog Mose stentavlor med Toran som innehåller de tio budord, den heliga läran. Mose förnyade också förbundet med Gud, som förseglades med två droppar blod. När Mose dog tog Josua över ledarskapet, Israel blev ett kungadöme med Jerusalem till stad. Sedan erövrade Romarriket Israel och den judiska befolkningen var tvungna att fly och har inte haft ett eget land enda fram tills 1948. Abraham räknas som den första juden och stamfadern över judendomen, men det är Mose som räknas som judendomens grundare.

Utbredning










Det finns ca 13,8 miljoner judar idag och de bor flest judar i Israel och USA, men även många i Frankrike, Kanada och Storbritannien.

Diaspora – Betyder spridning på grekiska. Folk som lever i ett annat land än vad sitt ursprungliga folk kommer ifrån, ett land som t.ex. har en annan religion. Man använder ofta ordet för judar som lever utanför Israel. Då de fick fly när romarriket erövrade Israel.

Riktningar
Det finns många olika riktningar inom judendomen. De största inriktningarna är ortodox judendom, konservativ judendom och reformjudendom.

Ortodox judendom – Att vara ortodox innebär att man måste följa alla judiska lagar för att bli helig inför Gud.
Reformjudendom – Det viktigaste för de som följer reformjudendom är etiken, hur man skall behandla medmänniskor. Hur man utför religiösa ritualer och om man följer religiösa regler är inte så viktigt. De vill också ändra judendomen på olika sätt.
Konservativ judendom – Man vill behålla gamla traditioner, men man vill också förnya gamla traditioner så att de passar in i vårt moderna samhälle.

Gudsuppfattning
Judendomen är en monoteism religion, det finns bara en Gud och vilket är viktigt för judarna. Jahve är guds namn, men man säger Adonaj som betyder herren när man pratar om Gud. Man tror på att det judiska folket är guds folk som skall hjälpa honom att upprätthålla jorden och förmedla tron om Gud till resten av folket. Det sägs att Gud kommer en dag skicka en människa, en messias till jorden som skall ”upprätthålla fredrike på jorden”, vissa judar tror på detta. Andra tror inte på att någon messias skall komma utan att det är folket som själva måste utföra detta.

Heliga skrifter
Tanakh är judendomens heliga skrift. Man kan säga att Tanakh är det samma som det gamla testamentet i Bibeln. Den innehåller tre delar:
Tora/Lagen - Guds undervisning till människorna som är de fem moseböckerna.
Neviim/Profeterna - som är böcker skrivna om/av profeterna.
Ketuvim/Skrifterna – som innehåller bland annat, Första och Andra Krönikeboken, Psaltaren och Ordspråksboken.



Skriften Talmund är den muntliga Toran, den viktigaste delen är Mishna.
Det finns även många böcker som innehåller tokningar och kommentarer på Toran och Talmund som är viktiga för judarna.

Shema – Det är en helig text inom judendomen. Den är sammansatt av små avsnitt som är tagen ur Toran. Texten handlar om att det bara finns en gud som man skall älska. Alla män läser den varje morgon och kväll.

Rabbin
Rabbin betyder mästare och en rabbin är en judisk förkunnare och rättslärd. De har i uppgift att undervisa i tros- och ritfrågor och hålla själavårdande samtal. Rabbiner håller i gudstjänsten, han är församlingsledare och lärare. Egentligen är det bara män som kan vara rabbiner, men nu på modernare tider tillåts även kvinnliga rabbiner inom liberal judendom.

Religiösa byggnader
Synagogan är gudstjänstlokalen för judarna, där hålls det gudstjänster, synagogan används även som studie- och samlingslokal. Synagogan brukar ha 12 fönster som skall representera de 12 stammarna som fanns från Josuas tid. Männen måste ta på sig en mössa som heter kippa innan de går in i synagogan. Det viktigaste i synagogan är Aron Hakodesh, ett skåp där man förvarar Torah-rullarna och en Bimah(läspulpet). I reformsynagogor sitter kvinnor och män samlade när man ber, men i ortodoxa synagogor är männen och kvinnorna skilda, kvinnorna får sitta på läktaren eller bakom skärm.

 













I gamla tider pilgrimsvandrade judarna till Jerusalem tre gånger om året. Pilgrimsvandringen skedde på de tre högtiderna pesach(påsk), shavuot(pingst), och sukkot(lövhyddohögtiden).

Utövning och riter
Du skall älska din nästa så som dig själv.
Gör inte mat andra vad du inte vill att de gör mot dig.
Det är det viktigaste i Toran resten är tolkningar.

Bön - Judarna ber tre gånger om dagen och då läser de ur toran. Toran är de fem moseböckerna och bönen är upplagd så att man ber varje dag tre gånger om dagen ur toran och det är upplagt så att det tar ett år att komma igenom toran sedan börjar man om igen.

Gudstjänst – Det hålls tre gudstjänster om dagen i synagogan. En på morgonen, en på eftermiddagen och en på kvällen. Då läses en bön ur Toran. Men man behöver inte hålla gudstjänster i synagogan, det kan hållas vart som helst bara det är 10 vuxna ortodoxa judiska män närvarande.

Brit mila/Omskärelse – Pojkbarn omskärs 8 dagar efter födseln och detta skall relatera till då Abraham ingick förbudet med Gud som förseglades med två droppar blod. Man döper även sitt pojkbarn i samband med omskärelsen. Detta är en 3000 år gammal tradition.

Kipa/Kippa - Är en liten huvudbonad som judiska män använder. De ortodox judiska männen använder den hela tiden, eftersom det står i Talmund att man måste göra det för att visa vördnad inför Gud. Annars använder man bara kippa när man skall till synagogan.














Tefillin & Mezuza – Är pergamentrullar som innehåller verser från Torah och ligger i små kapslar. De skall påminna om Guds närvaro, bud och plikter till folket.
Tefillin är två olika pergamentrullar som används av judiska män när de utför den dagliga morgonbönen. Den ena som kallas shel yad sätts fast på huvudet bakom hårfästet och den andra som kallas shel rosh fästes med en läderrem på bicepsen, på vänsterhanden om man är högerhänt och tvärtom.
Mezuza är en pergamentrulle med texten ur 5 Mos. 6:8 och 5 Mos 11:13-21 och sätts upp ovanför dörrposten i hemmet.

Bar Mitzva/Bat Mitzva – Kan likna en konfirmation. Killar som har blivit 13 år och en dag gammal skall stå i synagogan och läsa upp Toran på hebreiska. Ceremonin visar att denna unga kille är redo för att följa den judiska tron.

Viktiga högtider

Pesah/Pesach – Det är högtiden påsk, man firar minnet om hur Gud befriade judarna från träldomen i Egypten. De offrade ett lamm för att överleva. Seder är påskens första måltid som ska minnas om befrielsen. Måltiden innehåller t.ex. örter som är bittra som ska minnas om slaveriet. 

Jom Kippur – Försoningsdagen, det är en högtid som man brukar tillbringa i Synagogan. Där ber man Gud om förlåtelse om man har syndat, och försöker bli sams med sina ovänner och tänder ljus för de döda. Man har oftast på dig vita kläder för att visa att man är ren och så fastar man.

Rosh Hashana – Nyår för judendomen, högtiden pågår i 2 dagar. Man ångrar sånt som har gått fel, vissa går även ner till en sjö och kastar allt som gått fel det året i sjön. Sedan bestämmer man vad man kan förbättra inför det kommande året, typ som nyårslöften. Det är en väldigt viktig högtid för judar.

Livsregler, etik och moral
De tio budorden som Mose mottog av gud vid Sinai berget är regler som måste följas och de lyder:
  1. Tro på Gud
  2. Förbud mot otillbörlig tillbedjan
  3. Förbud mot att ingå eder
  4. Att högtidlighålla helgade dagar
  5. Respekt för föräldrar och lärare
  6. Förbud mot mord
  7. Förbud mot äktenskapsbrott
  8. Förbud mot stöld
  9. Förbud mot falskt vittnesbörd
  10. Förbud mot girighet


Men de tio budorden är typ som kategorier som ingår i de 613 andra reglerna som en rättrogen jude måste följa.

Kosher – Är mat och föremål som man får använda i religiösa sammanhang. T.ex. fläskkött och skaldjur är helt förbjudet, men höns och nötkött är tillåtet om man har slaktat och tillagat djuret på rätt sätt. Kosher är en lag inom judendomen därför är ortodoxa väldigt stränga, för att inte bryta Guds lagar.

Sabbat – Det är en vilodag inom judendomen. Den börjar på fredagen vid solnedgången och slutar på lördagen vid solnedgången. På vilodagen går männen i synagogan, kvinnorna lagar god mat, man inte arbeta och det finns många regler och religiösa ritualer som man skall göra.

Genusaspekter
Förr i tiden skulle kvinnan ägna sitt liv åt mannen, men nu har religionen blivit mer moderniserad. Något som är viktigt inom judendomen är renlighet och kvinnokroppen anses vara oren. Mensen är orent och man får inte ha sex under mensen eller en veckas tid efter mensen. Att föda barn anses också att vara orent och det tar en vecka att blir ren om man fött en pojke och två veckor om man fött en flicka. Kvinnan måste följa vissa regler för att bli ren igen. Inom judendomen är kvinnans plikt att vara en god hustru, ta hand om hemmet och barnen. Männen arbetar och utövar religionen genom att gå till synagogan osv. Annat som är värt att nämna är att det måste vara tio män närvarande för att genomföra en gudstjänst, kvinnor och män får inte sitta med varandra i synagogan och kvinnliga rabbiner är inte accepterat, enligt Toran. Idag anses kvinnan och mannen vara lika mycket värda inom liberal judendom, då det tillåts med kvinnliga rabbiner och man får sitta tillsammans i synagogan, men ortodoxa tillåter inte detta då de måste följa Guds ord ordagrant. 

Källor:



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar